Langdurige zorg regelen
De Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen die blijvend intensieve zorg of toezicht nodig hebben. U kunt pas langdurige zorg vanuit de Wlz ontvangen wanneer u een Wlz-indicatie heeft gekregen vanuit het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Wij leggen u uit hoe u een indicatie aanvraagt.
Het is belangrijk dat u zelf een Wlz-indicatie wilt aanvragen
U moet de aanvraag zelf ondertekenen, zodat duidelijk is dat u vrijwillig een indicatie aanvraagt. Dit is wettelijk vastgesteld. Daarom is het belangrijk dat u voordat u een Wlz-indicatie aanvraagt al wat meer weet over langdurige zorg en welke gevolgen een Wlz-indicatie voor u heeft. U kunt na toekenning van de indicatie niet 'terug' naar langdurige zorg via uw gemeente of zorgverzekeraar. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat u een eigen bijdrage betaalt voor Wlz-zorg.
Als iemand niet goed kan overzien waar hij een aanvraag voor doet en wat de gevolgen hiervan zijn, mag hij niet zelf een aanvraag doen voor de Wlz. De aanvraag moet dan worden gedaan door:
- een (door een rechter aangewezen) wettelijk vertegenwoordiger of
een gemachtigde benoemd in een eerder opgesteld levenstestament of een verklaring waarin staat dat iemand toestemming heeft om bepaalde handeling(en) uit te voeren. Dit wordt een volmacht genoemd.
Het aanvraagtraject
Stap 1: Doe de Wlz-check
Het Centrum indicatiestelling Zorg (CIZ) bepaalt of u in aanmerking komt voor langdurige zorg vanuit de Wlz. Het CIZ hanteert verschillende voorwaarden om te kijken of iemand een Wlz-indicatie mag krijgen. Doe de Wlz-check om te kijken of u in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wlz. Komt u niet in aanmerking voor zorg vanuit de Wlz? Bekijk dan de optie verpleging en verzorging (wijkverpleging) via uw zorgverzekeraar of dagbesteding en huishoudelijke hulp vanuit de gemeente. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar of uw gemeente.
Stap 2: Bepaal uw zorgwensen
Komt u volgens de Wlz-check in aanmerking voor langdurige zorg in de Wlz? Breng dan in kaart wat uw zorgwensen zijn en van wie en waar u de zorg wilt ontvangen. U kunt vervolgens met het zorgkantoor in uw regio bespreken of uw zorgwensen mogelijk zijn. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.
Heeft u op dit moment al zorg of ondersteuning van een zorgverlener vanuit de Wmo of de zorgverzekering en bent u tevreden? Vraag of deze zorgverlener ook zorg vanuit de Wlz levert.
Stap 3: Aanvraag indienen bij CIZ
U kunt via het CIZ een aanvraag voor een indicatie doen voor langdurige zorg. Wanneer het CIZ besluit dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wlz, dan ontvangt u een indicatiebesluit met een zorgprofiel. In een zorgprofiel staat omschreven welke zorg u nodig heeft en vanaf welke datum u recht heeft op zorg uit de Wlz. Na het krijgen van de Wlz-indicatie vervalt het recht op zorg vanuit andere zorgwetten.
Stap 4: Regelen van de zorg
Het CIZ laat het zorgkantoor van uw regio weten dat u een Wlz-indicatie heeft. Woont u in de regio Westland, Schieland, Delfland (WSD) dan krijgt u bericht van ons, Zorgkantoor DSW. Ook als u niet verzekerd bent bij DSW Zorgverzekeraar.
Heeft u al een voorkeur voor een zorgaanbieder doorgegeven aan het CIZ en hebben wij daar een contract mee? Dan zorgen wij dat deze zorgaanbieder contact met u opneemt om de zorg te regelen. Heeft u gekozen voor een persoonsgebonden budget of heeft u geen voorkeur doorgegeven, dan neemt het zorgkantoor contact met u op zodra de indicatie is afgegeven.
Wij staan u graag te woord
Wilt u meer informatie en advies? Onze afdeling Zorgregistratie zit klaar om al uw Wlz-vragen te beantwoorden op telefoonnummer: (010) 242 27 45.