Modulair pakket thuis (mpt)
Bij een ‘modulair pakket thuis’ stelt u zelf samen welke zorgonderdelen (modules) u nodig heeft en van wie u de zorg wilt ontvangen. U kunt dan van bepaalde zorgonderdelen afzien omdat u daar geen behoefte aan heeft of omdat u dat anders wilt regelen. Bijvoorbeeld via een mantelzorger of via een persoonsgebonden budget (pgb).
Met het mpt kunt u de zorg van één of meerdere door het zorgkantoor gecontracteerde zorgaanbieders in de thuissituatie krijgen. Met de thuissituatie bedoelen we ook een aanleunwoning, woonzorgcomplex of serviceflat. Maaltijden zijn niet inbegrepen. Bij gecontracteerde zorgaanbieders regelen en betalen wij uw zorg.
Bekijk in de zorgatlas met welke zorgaanbieders we een contract hebben.
De zorg in de MPT
Welke zorg u krijgt hangt af van wat u nodig heeft. Dat is bij iedereen anders.
Uw MPT kan bestaan uit:
- verpleging;
- persoonlijke verzorging;
- begeleiding (individueel of in groepsverband);
- Wlz-behandeling (individueel of in groepsverband);
- vervoer naar behandeling en/of begeleiding in groepsverband;
- Huishoudelijke hulp;
- logeren in een zorginstelling.
Zelf regelen
De volgende zaken moet u zelf regelen:
- Huur of hypotheek van uw woning
- Maaltijden
- De woonlasten zoals gas, water, licht, internet etc.
- Woningaanpassingen en hulpmiddelen (neem contact op met uw gemeente)
- Huisartsenzorg, medisch-specialistische zorg, psychiatrische zorg, farmaceutische zorg en tandheelkundige zorg (verloopt via uw zorgverzekering, neem eventueel contact op met uw zorgverzekeraar)
- Geestelijke verzorging
- De laatste zorg na overlijden (opbaren ed.) valt onder de verantwoordelijkheid van de nabestaanden.
Eigen bijdrage
Voor Wlz-zorg betaalt u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. De eigen bijdrage wordt berekend door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). U kunt een proefberekening maken op de website van het CAK. Kinderen tot 18 jaar betalen geen eigen bijdrage voor Wlz-zorg.
Combineren met pgb
Een mpt mag gecombineerd worden met een pgb. U moet dan voor het deel van de zorg wat u zelf wilt regelen een pgb aanvragen. Een pgb brengt andere verantwoordelijkheden en verplichtingen met zich mee. Op onze website vindt u meer informatie over een pgb en de combinatie mpt en pgb.
Wij staan u graag te woord
Wilt u meer informatie en advies? Dan kunt u altijd contact opnemen met onze afdeling Zorgregistratie op telefoonnummer: (010) 242 27 45.
Veelgestelde vragen
- Het vpt is niet te combineren met het pgb, het mpt wel.
- Bij een vpt neemt u alle zorg af van één zorginstelling. Bij het mpt kunt u modules (functies) afnemen bij verschillende zorgaanbieders (zowel een intramurale als een extramurale aanbieder).
Wilt u weten of u uw verblijfsindicatie kunt inzetten als een vpt, neem dan contact op met het team zorgregistratie en -bemiddeling. Zij kunnen u ook vertellen of een mpt een alternatief is.