Indicatie aanvragen
Om in aanmerking te komen voor Wlz-zorg, stelt het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) eerst vast of u inderdaad zorg nodig heeft, en zo ja, welke soort zorg en hoeveel. Dit heet indicatiestelling. In het indicatietraject kunt u aangeven of u de zorg in natura (ZIN) wilt ontvangen of in de vorm van een persoonsgebonden budget (pgb). Hieronder leggen wij uit hoe het traject verloopt en bij wie u terecht kunt voor hulp bij uw aanvraag.
Stap 1 U vraagt een indicatie aan bij het CIZ
Alle Wlz-zorg begint met een indicatie van het CIZ. U kunt uw indicatie telefonisch, via een aanvraagformulier of via internet aanvragen.
Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de indicatie? Dan kan dat op de volgende manieren:
- Als u al contact heeft met een zorginstelling, dan kan deze instelling u helpen met uw aanvraag. Soms kan de instelling de indicatieaanvraag zelfs volledig voor u verzorgen. Vraag dit aan uw zorginstelling.
- Ook uw huisarts kan u helpen bij de indicatieaanvraag.
- Als u Wlz-zorg nodig heeft na een ziekenhuisopname, kan de transferverpleegkundige van het ziekenhuis de indicatieaanvraag voor u regelen.
Stap 2 Het CIZ verzamelt informatie
Het CIZ heeft voor de indicatiestelling informatie nodig over uw situatie. Het CIZ vraagt daarom informatie bij u op, onder meer over uw beperkingen, uw woon- en leefomstandigheden en uw wensen. Daarnaast kan het CIZ informatie opvragen bij andere instanties of bij derden, zoals uw behandelend arts of eerdere behandelaars. U bent verplicht alle informatie te verstrekken waar het CIZ om vraagt.
Stap 3 U ontvangt het indicatiebesluit
Aan de hand van alle beschikbare informatie stelt het CIZ vervolgens het indicatiebesluit vast. U ontvangt deze beschikking in principe binnen zes weken nadat u uw aanvraag heeft ingediend. In de beschikking staat op welke zorg u recht heeft, hoeveel zorg u kunt krijgen en hoe lang de indicatie geldig is. Dit noemen we een zorgprofiel. Hier leest u meer over een zorgprofiel.
Besluit het CIZ dat u niet voor Wlz-zorg in aanmerking komt, dan kunt u, afhankelijk van uw zorgbehoefte, voor de noodzakelijke zorg contact opnemen met uw gemeente voor Wmo-zorg, of met uw zorgverzekeraar voor Zvw-zorg.
Veelgestelde vragen
Uw zorgvraag kan in de loop van de tijd veranderen. Bespreek dit met uw zorgaanbieder. Past de zorg niet meer binnen het zorgprofiel dat u nu heeft? Dan kunt u bij het CIZ een nieuwe indicatie aanvragen. Het CIZ beoordeelt dan opnieuw welk zorgprofiel het beste bij u past.
Dan kunt u in sommige situaties extra zorg of budget aanvragen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Maximaal 25% extra zorg in de thuissituatie dan in uw zorgprofiel past (Extra Kosten Thuis)
- Extra zorg in de laatste levensfase (Palliatief terminale zorg)
- Meer dan 25% extra zorg dan in uw zorgprofiel past (Meerzorg)
Neem voor meer informatie hierover contact op met uw zorgaanbieder of het zorgkantoor. Zij kunnen u vertellen of u in aanmerking komt voor extra zorg of budget.